Nieuws
GGG diabetes type 2 - educatie therapietrouw
Vanaf 1/05/2018 komen diabetes type 2 patiënten die in het voortraject zitten in aanmerking voor een GGG therapietrouw in de apotheek. Deze educatiesessie dient te worden voorgeschreven door de huisarts. Wat houdt deze GGG juist in en hoe pak je dit praktisch aan in de apotheek? Via volgende link kom je alles te weten.
GGG Astma
GGG (Begeleidingsgesprek Goed Gebruik Geneesmiddelen) is een nieuw type farmaceutische prestatie die de rol van de apotheker als zorgverstrekker versterkt. Een GGG richt zich tot specifieke doelgroepen, meer bepaald voor patiënten met chronische aandoeningen en patiënten die geneesmiddelen gebruiken van bepaalde farmacologische klassen.
Begeleidingsgesprekken voor astmapatiënten (voorheen “BNM) bestaan al een tijdje maar de voorwaarden werden recent uitgebreid naar chronische astmapatiënten wiens astma niet onder controle is. GGG zal in de toekomst ook voor andere pathologieën mogelijk zijn. Zo zullen we binnenkort de therapietrouw bij diabetespatiënten kunnen opvolgen en ondersteunen.
Artikel rond samenwerking apotheker - tandarts
Op 12 april 2016 organiseerde KOVAG en het VVT een druk bijgewoonde multidisiciplinaire infoavond voor apothekers en tandartsen. De helft van de avond was gewijd aan de invloed van geneesmiddelen op de mond en/of op tandheelkundige behandelingen. Ook de noodzaak van interdisciplinaire samenwerking en gegevensdeling kwam aan bod. Aansluitend bij dit onderwerp verscheen op 20 mei 2017 in het International Dental Journal een publicatie over “ Dental providers and pharmacists: a call for enhanced interprofessional collaboration”. In dit artikel wordt het belang van samenwerking tussen apothekers en tandartsen aangetoond om het gebruik van geneesmiddelen voor of na een tandheelkundige behandeling te optimaliseren.
Beslissingsboom helpt u bij de aflevering van noodanticonceptie
Vaak is de apotheker de eerste – zo niet de enige – bron van informatie bij problemen met de gebruikte anticonceptie en vraag naar noodanticonceptie. Het is dan heel belangrijk de juiste beslissing te nemen en te evalueren of een noodpil opportuun is. Ook correcte informatie en goede begeleiding bij het correct gebruik ervan en verdere maatregelen tijdens het overblijvende deel van de cyclus dienen aan bod te komen. Bovendien is zo’n gesprek vaak het geschikte moment om de patiënt te informeren over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).
Om u hierbij te helpen heeft het Centrum Wetenschappelijke Ontwikkeling voor Apothekers (CWOA) van APB de beslissingsboom en de richtlijn noodanticonceptie geactualiseerd. Via de link PharmaceuticalCare.be / Ziektebehandeling / Van A tot Z / Noodanticonceptie zijn ze onmiddellijk bereikbaar.
FODMAP-dieet effectief bij Prikkelbare Darmsyndroom
Een laag FODMAP-dieet zorgt voor een significante verbetering van verschillende symptomen die horen bij het prikkelbare darmsyndroom. Daar is meer en meer evidentie voor.
FODMAP staat voor Fermenteerbare oligosacchariden (fructanen en galacto-oligosacchariden), Disacchariden (lactose), Monosacchariden (fructose), Polyolen (Sorbitol, Mannitol, Maltitol, Xylitol en Isomalt). Deze bestanddelen zijn in onze dagelijkse voeding aanwezig. Zij worden mee verantwoordelijk geacht voor een toename van de gasproductie in de darm en veroorzaken zo de typische symptomen van prikkelbare darmsyndroom.
Een gratis overzicht van producten met hoge en lage FODMAP's is vanaf nu terug te vinden via Pharmaceuticalcare.be, onder Ziektebehandeling / Prikkelbare Darmsyndroom. U kan terecht op de website, of u kan de app downloaden.
Het valrisico beperken: behandeling van osteoporose en aanpassen van leefstijl
Wanneer mensen ouder worden neemt het fractuurrisico toe. Na een val kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Een heupfractuur bv. vraagt meestal een chirurgische ingreep en leidt tot een minder zelfstandig bestaan. Osteoporose en leefstijl zijn twee belangrijke elementen die hierbij een rol spelen.
Er bestaan twee tests die helpen om het fractuurrisico in te schatten:
1. de door de WHO ontwikkelde FRAX-test
2. de één-minuut-risicotest, die aan de hand van 19 vragen het risico in kaart brengt
Ziektespecifieke aanpak van de patiënt
Dat de apotheker effectief een rol te spelen heeft in de opvolging en begeleiding van patiënten wordt steeds meer duidelijk. Verschillende publicaties wijzen op de positieve impact op de gezondheidszorg en op de leefkwaliteit van de patiënt.
Kortrijksesteenweg 157
9830 Sint-Martens-Latem
Tel 09 225 41 90
Fax 09 225 99 75
TOELICHTING ICONEN
Richtlijnen | |
Patiëntenmateriaal | |
Multidisciplinaire samenwerking | |
Links |