Nieuws
Lancering infodocument 'Houvast na diagnose dementie'
ECD Paradox lanceert het document 'Houvast na diagnose dementie'. Met behulp van deze tool willen ze zowel de persoon met dementie als voor de dichte omgeving ondersteunen. In deze 'houvast' staat een overzicht van vaak voorkomende zaken die ondersteuning kunnen bieden na het krijgen van de diagnose dementie. Op die manier hoopt EDC Paradox de zoektocht naar de juiste informatie te vergemakkelijken.
Reizen en geneesmiddelen
Met de zomervakantie in het verschiet, is het nuttig om het advies bij verschillende aspecten i.v.m. reizen te herbekijken.
De geactualiseerde richtlijnen van BCFI vind je hier:
- Reizigersdiarree
- Ziekte van Lyme
- Bewegingsziekte (of wagenziekte)
- Zonneproducten
- Preventie van malaria
- Goed gebruik van repellents
- Reizen en vaccinaties
Nieuwe voedingsdriehoek
Op de twintigste verjaardag van de "actieve voedingsdriehoek" stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven, het vroegere VIGeZ, haar nieuwe voorlichtingsmodel voor voeding en beweging voor.
De bedoeling is om richtlijnen te geven die op lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur en dat handvaten geeft om duurzamere keuzes te maken.
Meer informatie hierover vind je op de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Zijn jouw patiënten al geïnformeerd over de nieuwe voedingsdriehoek?
Op de website van het VIGEZ kan je gratis materiaal bestellen (folders, placemats, steekkaarten, affiches, ... )!
Ontdek het zelf op www.gezondleven.be/materialen stel ze ter beschikking in je apotheek!
Maak kennis met NUBEL - wetenschappelijke databank van nutriënten in voeding
Zij zorgen voor het beheer, de samenstelling en het op peil houden van een wetenschappelijke databank van nutriënten in voedingsmiddelen en stellen deze gegevens ter beschikking. Verder werken zijn ook aan projecten met o.a.
- het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan
- de Voedselconsumptiepeiling
- de Wetenschappelijke Raad Nubel
- de Voedingsindustrie
- de Voedingsdistributie
Tenslotte geven zij voorlichting betreffende hun activiteiten op nationaal en internationaal niveau, zoals deelnemen aan het Europees netwerk rond nutritioneel databankbeheer.
Nubel biedt een aantal nuttige tools aan om uw voedingsadvies in de apotheek te ondersteunen:
- De Belgische voedingsmiddelentabel, en waaier van 1400 producten beschikbaar op de Belgische markt, verspreid onder verschillende rubrieken. Meer weten? Klik hier!
- Een gratis Merknamendatabank, waarin je per product de voedingswaarden kan gaan opzoeken. Meer weten? Klik hier!
- De Voedingsplanner, een uitgebreid rekenprogramma die uw persoonlijke situatie bekijkt en helpt bewuster om te gaan met voeding. Meer weten? Klik hier!
Interessante publicatie van het WHO over zonnebankgebruik en huidkanker
Kunstmatig een kleurtje krijgen is een vrij recent fenomeen, uitgevonden in de jaren ’60 en opkomend in de jaren ’80. Gedurende de jaren ’90 steeg de populariteit van zonnebanken wereldwijd. Al snel kwamen daarbij ook de eerste gezondheidsrisico’s verbonden aan artificiële UV-stralen aan het licht. Vandaag is kunstmatig bruinen overal ter wereld een van de grotere volksgezondheidskwesties verantwoordelijk voor gemiddeld en half miljoen kankerdiagnoses elk jaar in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Het is intussen ook bewezen dat er een link is tussen blootstelling aan artificiële UV-stralen op jonge leeftijd en hogere kans op huidkanker.
In 2003 publiceerde het WHO een advies rond zonnebankwetgeving, zonnebanken, risico’s en begeleiding. In 2009 verklaarde het WHO’s ‘International Agency for Research on Cancer’ (IARC) dat de blootstelling aan UV-stralen onder zonnebanken kankerverwekkend is voor de mens. Sindsdien zijn beleidsvormers wereldwijd op gang gekomen om voor een strikte reglementering rond het gebruik van zonnebanken te zorgen. Vandaag hebben meer dan 40 landen wereldwijd een totaal verbod uitgebracht op zonnebanken of beperkingen en strenge voorwaarden voor het gebruik ervan.
Deze publicatie overloopt de verscheidene gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van zonnebanken, en daarbovenop een overzicht van hoe verschillende landen dit probleem hebben aangepakt d.m.v. public health interventies. Overheden en andere stakeholders, waaronder ook de apothekers, spelen een grote rol in de bewustmaking, het weerleggen van misvattingen en de verandering van het gedrag rond zonnebankgebruik, vooral bij jongere vrouwen waar het risico op huidkanker nog groter is. Morbiditeit en mortaliteit staan hier tegenover één enkel voordeel van cosmetische aard.
Bron: publicatie "Artificial tanning devices: public health interventions to manage sunbeds"; http://www.who.int/uv/publications/artificial-tanning-devices/en/
Nieuw onderzoek naar tekenbeten & ziekteverwekkers in België
In 2016 werden in België 9.700 tekenbeten gerapporteerd. Het risico op een tekenbeet is echter niet overal in België even groot. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) toont via haar website en app 'TekenNet' een overzicht van het risico voor het oplopen van een tekenbeet in België (gebaseerd op meldingen van vrijwillige burgers). Om te bepalen waar de risico's het grootst zijn, is het aantal beten in verhouding gebracht met het aantal inwoners van elke provincie. Het onderzoek stelde tot dusver vast dat men het meeste kans loopt op een tekenbeet tijdens vrijetijdsactiviteiten (85%) en heel vaak in een bosrijk gebied (60%).
Het WIV startte op 1 april 2017 met een nieuwe studie om een duidelijker beeld te krijgen van het voorkomen van verschillende ziekteverwekkers in ons land. Teken kunnen besmet zijn door één of meerdere ziekteverwekkers dewelke dan kunnen overgedragen worden op de mens. De Ziekte van Lyme is hier een gekend voorbeeld van.
Meehelpen aan dit onderzoek?
Tussen 1 april en 31 oktober 2017 kan u uw teek, na het verwijderen op de huid, gratis opsturen naar het WIV. Nadien wordt u verzocht om online nog een korte vragenlijst in te vullen.
Alle praktische informatie kan u terugvinden op de website.
Bron: 'Surveillance tekenbeten in 2016 & nieuwe studie - Tekennet'; ABP Korte Berichten nr.8; 1 mei 2017
Communiceren met andere talen en culturen
In de apotheek is communicatie erg belangrijk, maar wat als die sowieso al moeilijk verloopt doordat de patiënt een andere taal spreekt of een andere culturele achtergrond heeft? Pharmaceuticalcare heeft een hele reeks handige tools opgelijst die u op een eenvoudige en snelle manier kunnen ondersteunen bij de communicatie: vertaalsites en -apps, websites met duidelijke pictogrammen, folders en brochures in verschillende talen, ...
Op www.pharmaceuticalcare.be/communicatie vindt u de volledige lijst met links.
Wil u op de hoogte gehouden worden van nieuws op deze website?
Klik hier om uw e-mailadres op te geven en wordt vanaf nu via mail op de hoogte gehouden over nieuwe berichten op Pharmaceuticalcare.be.
Cardiovasculaire aandoeningen: medisch-farmaceutisch overleg
Binnen preventie onder cardiovasculaire aandoeningen vindt u de voorbereiding en documenten voor een medisch-farmaceutisch overleg (MFO) over dit onderwerp. U kunt hiervan gebruik maken om in uw regio een MFO te organiseren.
Klik hier om rechtstreeks naar alle info te gaan.
Griepprik: aandacht voor zwangere vrouwen
Het aantal zwangere vrouwen dat tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap een griepprik krijgt, ligt nog altijd bedroevend laag. Het bereiken van de doelgroep vormt hierbij blijkbaar een probleem. Een groot deel van de zwangere vrouwen komt geregeld bij de apotheker. U bent dus perfect gepositioneerd om het belang van een griepprik naar deze doelgroep te communiceren. Eén van de Krachtlijnen die is voortgekomen uit de eerste Top van de Vlaamse Apotheker van het Vlaams ApothekersNetwerk (VAN), is dan ook dat de apotheker zijn rol inzake preventie opneemt.
Poll: Maakt u reeds medicatieschema's aan?
Ongetwijfeld hebt u gepolymediceerde patiënten. Het is dan moeilijk voor de patiënt om te onthouden hoe hij de geneesmiddelen moet gebruiken: 1x/dag, 1 tablet een half uur voor ontbijt, 1 's avonds bij het slapengaan, 3x 1 per dag na het eten, ... Een kat vindt er haar jongen niet in terug.
Hoe helpt u deze patiënt zijn dagelijkse geneesmiddelen juist te gebruiken? Maakt u hierbij gebruik van medicatieschema's?
Laat het ons weten via de "Poll" op onze voorpagina (rechterkolom).
Gezondheidsmaatregelen bij hittegolf (19-11-2013)
Een hittegolf veroorzaakt een verhoogd gezondheidsrisico.
Klik hier hier voor de patiëntenfolder met tips om gezondheidsproblemen tijdens de hittegolf te voorkomen.
Klik hier voor het gezondheidsplan hittegolf van de federale overheid.
Meer aandacht voor overmedicatie
Misschien las u begin deze maand ook het artikel in De Standaard over ‘overmedicatie bij bejaarden’.
VAN voorzitter Thierry De Heyn vond het alvast een gedroomde voorzet om de inspanningen die we momenteel leveren rond medicatieschema's en samenwerking met andere zorgverstrekkers extra in de verf te zetten en constructief te reageren op het voorstel van prof. Vander Stichele.
Daarom schreef hij een opiniestuk dat werd toegestuurd aan De Standaard. Klik hier om dit opiniestuk te lezen.
Pollenseizoen is weer begonnen: richtlijnen en folders over hooikoorts gebundeld
Het pollenseizoen is weer begonnen. Patiënten met klachten rond allergische rhinitis komen in nood in de apotheek. Belangrijk bij de behandeling van deze klachten is dat u rekening houdt met de WHAM-vragen:
- WIE heeft last van de verschijnselen?
- HOE LANG doen de verschijnselen zich al voor?
- Welke ACTIE is al ondernomen?
- Gebruikt de patiënt andere MEDICIJNEN?
De richtlijn allergische rhinitis van CWOA geeft heel wat informatie en advies rondom allergie. Zorg dat uw apotheekmedewerkers op de hoogte zijn van deze richtlijn. Er is ook een pollenkalender die door patiënten geraadpleegd kan worden en een app die ze kunnen downloaden ter voorspelling van de pollenhoeveelheid.
Wanneer doorverwijzen naar de huisarts?
- Wanneer de symptomen als vrij ernstig worden ervaren en er met antihistaminica onvoldoende verbetering optreedt.
- Wanneer kinderen voor het eerst klachten hebben die kunnen wijzen op allergische rhinitis.
- Bij benauwdheid en kortademigheid.
- Bij aanhoudende oor- en hoofdpijn.
- Bij ontstoken oogslijmvlies (bv. door een secundaire infectie).
- Bij vermoeden van hyperreactieve rhinitis.
10 tips om hooikoorts de baas te blijven:
- Hou rekening met de voorspellingen
- Abonneer u op een hooikoorts sms-alert
- Zorg dat stuifmeel zo weinig mogelijk in huis komt door 's morgens te verluchten
- Blijf bij droog, winderig weer zoveel mogelijk binnen
- Na eene regenbui is er minder stuifmeel in de lucht, ga dan buiten
- Droog de was binnen
- Als uw ogen branden of jeuken, spoel ze dan met lauw water of dep met eene vochtig washandje, maar wrijf niet in de ogen
- Draag een zonnebril om oogcontact met stuifmeel te vermijden
- Kies voor gunstige vakantiebestemmingen en -periodes; aan zee en hoog in de bergen is er altijd minder stuifmeel
- Laat iemand anders het gazon maaien bij allergie aan graspollen
Preventieve gezondheidszorg en gezondheidspromotie
Wat is preventieve gezondheidszorg en welke drie soorten preventieve gezondheidszorg kunnen er onderscheiden worden?
Wat is gezondheidspromotie of gezondheidsbevordering?
Oktober en november: Vlaamse griepvaccinatiecampagne
Deze maand loopt zoals elk jaar de nationale Griepvaccinatiecampagne van het Vlaams Griepplatform en VIGeZ (het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie). Deze richt zich vooral tot de risicogroepen: 65-plussers en mensen die door een chronische ziekte een hoger risico lopen op complicaties.
Vlaams ApothekersNetwerk: de visie op de rol van de apotheker bij preventie
10 oktober: Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid
Voor de twintigste keer vindt op woensdag 10 oktober de Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid plaats. Bedoeling van deze dag is vooral de geestelijke gezondheid onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Meer dan 1 op de 8 Belgen heeft op dit moment te kampen met psychische problemen. Het aantal niet behandelde psychische problemen blijft zeer hoog: maar liefst 60,9 % van de problemen zou in ons land onbehandeld blijven.
Meer informatie bij de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid
Welkom op pharmaceuticalcare.be
Welkom op pharmaceuticalcare.be, waar u een schat aan informatie en hulpmiddelen vindt om de farmaceutische zorg in uw apotheek concreet gestalte te geven.
Kortrijksesteenweg 157
9830 Sint-Martens-Latem
Tel 09 225 41 90
Fax 09 225 99 75
TOELICHTING ICONEN
Richtlijnen | |
Patiëntenmateriaal | |
Multidisciplinaire samenwerking | |
Links |